wtorek, 20 września 2011

Słoneczne curry z dyni

Nie wiedzieć czemu, dynia nie cieszy się w Polsce (nie licząc blogów;)) zbytnią popularnością. Na którą przecież zasłużyła. Ale to chyba powoli się zmienia, na szczęście, bo przecież jest bardzo smaczna. I mówi to osoba, która przez większość życia ledwie by ją tknęła, podobnie jak wiele innych warzyw;)
Teraz to rekompensuję, przygotowując to składające się głównie z nich danie, nie mówię, bardzo udane;) I w kolorystyce zdecydowanie odpowiedniej na poprawę jesiennego nastroju:)

Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i pomidorami
- kawałek dyni, ok. 900g
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 3- centymetrowy kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sos rybny do smaku
- 2 małe pomidory
- świeże zioła (ja z braku np. kolendry użyłam bazylii) dla koloru

Na patelni lub w garnku podsmażyć starty imbir i czosnek.
Dodać mleko kokosowe.
Wrzucić pokrojoną w kostkę dynię i ew. dolać trochę wody.
Dodać przyprawy i dusić ok. 15 minut.
Pod koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory i posiekane zioła.


Czas przygotowania: ok. pół godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 260 kcal

7 komentarzy:

  1. Słoneczne i z pewnością pyszne. Doskonale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję przepis! Nie miałam pomysłu na wytrawną dynię, więc wszystko co kupiłam skończyło w blenderze z cynamonem. :D A ta propozycja jest świetna. :)

    Pozdrawiam!

    www.verysweetmorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wygląda! Będę tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie to przygotowałam na obiad. Pycha... Trochę pozmieniałam - w związku z ubóstwem mojej lodówki i szafek przed przeprowadzką - i jest boskie! Do powtórzenia nie raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też nabrałam apetytu, dynię bardzo lubię pod każdą postacią, świetny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!