niedziela, 25 września 2011

Pizza mniam mniam


Zawsze lubiłam pizzę. Chociaż nie, na początku wręcz jej nie znosiłam. Przełom nastąpił w Warszawie, na Starówce, gdzie w wieku 4 lat spróbowałam pizzy;) Na początku chciałam jeść tylko taką z samym sosem i serem, nawet bez ziół, i tak mi smakowała, że powtarzałam to, co w tytule;)
Teraz przedstawiam pizzę, którą zrobiłam po dość długim czasie unikania takich potraw. O wiele bogatszą w dodatki, ale również mniam mniam;) Świetnie smakuje na niej lekko skarmelizowana cebula, a cukinia jest ciekawym, smacznym dodatkiem. Poza tym ten pełnoziarnisty spód! Szkoda, że w pizzerii takiego się nie uświadczy;)



Pizza na pełnoziarnistym spodzie 
z warzywami, salami i mozzarellą
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 175g mąki pełnoziarnistej
- 175g zwykłej mąki pszennej (użyłam typ 450)
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- czerwona papryka
- kilka pieczarek
- 1/2 małej cukinii
- kilka plasterków salami
- kulka mozzarelli
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz


Drożdże i cukier wsypać do naczynia, zalać 50ml wody i zostawić na ok. 15 minut, aż zaczną się pienić.
Mąkę i sól wymieszać w misce. Zrobić wgłębienie i dolać oliwę, wyrośnięte drożdże i resztę wody. Wyrobić na jednolite ciasto.
Przełożyć na blat czy stolnicę i zagniatać przez kilka minut.
Ciasto włożyć z powrotem do miski, przykryć folią i zostawić na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie zeszklić na patelni posiekane cebule i czosnek, dodać pokrojoną w paski paprykę i szczyptę pieprzu i dusić ok. 10 minut (woda musi na koniec w większości odparować).
Obrać i pokroić w plastry pieczarki, przygotować cukinię i inne składniki.
Wyrośnięte ciasto zagniatać jeszcze 2 minuty, uformować dowolny kształt i przełożyć na natłuszczoną blachę.
Na cieście rozłożyć paprykę z cebulą, pieczarki, salami, plastry mozzarelli, zetrzeć cukinię i posypać wierzch posiekanym rozmarynem i ew. przyprawami.
Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 15 minut (pod koniec włączyłam termoobieg, by odparował nadmiar wody z warzyw)


Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 650 kcal

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam pizzę szczególnie z dużą ilością dodatków. Z cukinią jednak jeszcze nie próbowałam:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa,z tym co się lubi.. najpyszniejsza!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez kocham pizzę !! Chyba odkąd zjadłam po raz pierwszy i z pewnościa była to wegetariańska ! Teraz wole z salami, mozzarellą i oliwkami, albo z kurczakiem, kukurydzą, cebulą i curry. No i wole nie liczyc kalorii, chociaz powinnam haha
    Piękna, narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa pizza, to jest to :) Taki spód pełnoziarnisty jest ciekawą opcją! I o niebo zdrowszą ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam! poprosze kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bym taką zjadła. Może jutro na obiad zrobię (:

    OdpowiedzUsuń
  7. Też muszę wymieszać mąkę pszenną z pełnoziarnistą... Twoja pizza na pewno była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!