piątek, 30 września 2011

Na szybko. Cortecce

Lubię takie proste, szybkie dania. To szczególnie przypadło mi do gustu, bo zawiera moje ulubione składniki. Mogłabym codziennie jeść makaron (myślę, że nie jestem w tym osamotniona), a aromat rozmarynu wręcz uwielbiam.
Dlatego to danie nie tylko szybko powstaje, ale równie błyskawicznie znika z talerza;)

Cortecce z czosnkiem, chili, kaparami i świeżym rozmarynem
- 160g makaronu cortecce*
- łyżka oliwy
- czerwona ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
- kapary
- posiekany świeży rozmaryn
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- starty ser

Ugotować makaron w mocno osolonej wodzie.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w paseczki papryczkę oraz starte ząbki czosnku.
Dodać ugotowany makaron, przyprawy i odpowiednią ilość kaparów, wymieszać.
Gotowe danie posypać startym serem.


* Cortecce to liczba mnoga od słowa oznaczającego korę lub skórkę? Nie wiedziałam.
To nawet ciekawe sprawdzać znaczenie nazw makaronu;)

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal

8 komentarzy:

  1. U mnie też dzisiaj był makaron;) Takie banalne przepisy często są bardzo smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ciekawie wygląda ten makaron. Nigdy nie widziałam takiego na sklepowych półkach

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też dziś "na szybko" :) Uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybko, prosto i co najważniejsze apetycznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oryginalny makaron:) Jeszcze się z nim nie spotkałam w sklepach.

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja dziś makaron jadłam. ;) Szybkie danie w sam raz na zapracowany tydzień. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. To danie zawiera wszystko, co lubię, w ogóle uwielbiam kuchnię włoską :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie szybkie dania! Twoje prezentuje się naprawdę wybornie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!