niedziela, 22 grudnia 2013

Ciasteczka z nadzieniem figowym z wanilią i herbatą rooibos


Jeśli trochę znudziły się Wam pierniczki czy inne tradycyjne świąteczne wypieki, wypróbujcie te ciasteczka. Pachną nieziemsko i ten aromat może uświetnić Wasze święta, jeśli tylko wypróbujecie ten przepis:) Wygląda na dość pracochłonny, ale taka praca to czysta przyjemność. To jedne z moich ulubionych ciasteczek - słodko pachnące miodem i figami, pełne smaku, mięciutkie i dość nietypowe dzięki dodaniu aromatycznej herbaty rooibos. Poza tym, jak to zwykle u mnie, są całkiem zdrowe i można się nimi zajadać prawie bez wyrzutów sumienia;) Polecam na święta i nie tylko.

Ciasteczka z nadzieniem figowym
z wanilią i herbatą rooibos
- 4 torebki herbaty rooibos
- 350ml wody
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 200g płatków owsianych
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 70g cukru
- 9 łyżek oleju
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 350g suszonych fig
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 laska wanilii

1) Zagotować wodę, zalać nią herbatę i parzyć 15-20 minut.
2) Odlać 6 łyżek, wymieszać je z siemieniem lnianym i odstawić.
3) Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze na grubą mąkę.
4) Wymieszać ją w misce z mąką pszenną, sodą, solą, cynamonem i cukrem.
5) Dodać olej namoczone siemię lniane, miód i esencję waniliową.
6) Wyrobić ciasto i schować na godzinę do lodówki.
7) W tym czasie drobno posiekać figi, umieścić je w rondelku razem
z resztą herbaty rooibos, sokiem z cytryny, nasionkami z laski wanilii i samą laską.
8) Gotować przez 10-15 minut, aż figi zaczną się rozpadać i masa się zagęści.
9) Przestudzić, wyjąć laskę wanilii i zmiksować masę w blenderze.
10) Połowę ciasta ułożyć na papierze do pieczenia i przykryć drugim arkuszem.
11) Rozwałkować i odkroić brzegi, by otrzymać prostokąt o wymiarach ok. 15x35 cm.
12) Nałożyć połowę nadzienia na na środku prostokąta na całej jego długości.
13) Zawinąć brzegi z obu stron, delikatnie skleić i pokroić na 15 kawałków.
14) Powtórzyć z drugą połową składników i ułożyć ciasteczka
złączeniem w dół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
15) Piec w temperaturze 175 st. C przez 20-25 minut.

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba sztuk: 30
Kaloryczność jednej sztuki: 125 kcal

4 komentarze:

  1. ciacha pierwsza klasa!:)

    zapraszam na pierniczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają jak małe paszteciki ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiłaś mnie tym przepisem, będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!